SÖZLÜ SUNUM KURALLARI

1-Sunumu yapılmazsa:

Sunulmayan çalışmalar kongre özet kitapçığında yer almayacaktır.

2-Sözlü sunum şekli:

Microsoft Power Point” programına göre hazırlanacak slayt eşliğinde sunulacaktır.

a-DİKKAT Slaytlar AYNI slayt içerisinde 2’ye bölünmüş olarak Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı, hangi dilde sunum yapılacaksa o dilin yazı karakteri büyük (28 punto) diğeri küçük punto (24-20 punto tercih edilebilir) ile yazılmalıdır.

b-Yurt dışından gelen Yabancı katılımcılar çalışmalarını sadece İngilizce sunabileceklerdir.

c-Diğer katılımcılar yukarıda belirtilen formatta BELİRTİLDİĞİ gibi (aynı slayt içerisinde 2’ye bölünmüş olarak Türkçe ve İngilizce şekilde) hazırlanan slaytların sunumlarını Türkçe ya da İngilizce yapılabileceklerdir.

  • (Şablon Sunum Dosyası TR-link)
  • (Örnek sunum dosyası – link)

3-Sunum süresi:

Sunumlar ilan edilen programa ve saatlere göre yapılacağından hiçbir şekilde değişikliğe gidilmeyecektir. Oturum başkanı tarafından anons edilen sunumlar yapılmadığı takdirde, programda tekrar yer verilmeyecek ve çalışma sunulmadığı için kongre kitapçığında yayınlanmayacaktır.

  • Sözlü sunumlara 10 dakika sunum ve 5 dakika tartışma için süre verilecektir.

4-Sunum Yapacaklar:

Özette belirtilen sorumlu yazar tarafından yapılmalıdır. Ancak sorumlu yazar bir mazeretle gelmez ise sunum diğer yazarlar tarafından yapılabilir.

SLAYT HAZIRLAMA İÇİN BAZI HATIRLATMALAR

1-Slayt hazırlama:

Slaytlar özette verilen sıraya göre verilmeli genel bilgilerden kaçınılmalı konunun özü verilmelidir.

  • Aynı slaytta 2’ye bölünmüş olarak Türkçe ve İngilizce hazırlanan slayt yazı karakteri hangi dilde sunum yapılacaksa büyük (28 punto) diğer dil yazıları küçük punto (24-20 punto) ile yazılmalıdır.
  • 1.slayt çalışma başlığı, yazar isimlerini ve adreslerini içermelidir.
  • Çalışmanızın ana hatlarını (örneğin, araştırma sorgunuz, hipoteziniz ve ana sonuçlarınız gibi) özetleyiniz.
  • Kısa cümleler tercih edilmeli, ifadeler mümkünse tek satıra sığdırılmalı ve vurgulanmış anahtar kelimeler kullanılmalıdır.(8X8 kuralı
  • Çalışma sonuçlarını vurgulayan iki ya da üç şekil görsel etkiyi artıracak ve slaytlarınızın anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
  • Calibri veya Arial yazı tipi genellikle sunum için en uygun olanıdır (Okunaklı olmayan, abartılı ve süslü yazı tipleri kullanılmamalıdır). Ekranda bulanık görünen gölgelemelerden kaçınılmalıdır.
  • Slayt zemini ile tam karşıtlık oluşturan yazı rengi seçilmelidir. Slaytlar için örneğin; koyu bir zemin üzerine açık metin rengi ( beyaz, sarı, açık mavi gibi) tercih edilmelidir.
  • Dinleyiciyi sunum konusundan uzaklaştırabilecek dokulu zemin ve metin dolgularından kaçınılmalıdır.
  • Genellikle konuşma ritmini düşürmesi ve sunum süresini olumsuz yönde etkilediğinden çok gerekmediği takdirde, animasyon ve özel efektler kullanılmamalıdır.

Lütfen şablon ve örnek PPT dosyalarını inceleyiniz.

(Şablon Sunum Dosyası TR-link)

(Örnek sunum dosyası – link)

2-Sunum dosyası isimlendirilmesi:

Konu alanı sıra numarası ve alan kısaltma kodu (Kongre Konuları listesinde yer almaktadır.) alt tire, sorumlu yazarın soyadı ve adının baş harfi tire ve sunum dilini ifade eden “TR” ve/veya “EN” ibareleri bulunmalıdır.

Örnek Fergan KARAER için; 7BET_Karaer F-TR —ya da -EN gibi.

3-Sunum Dosyası Teslimi:

Kongre programını aksatmaması için sunum dosyalarının dijital kopyası oturum başlangıç saatinden en az 15 dakika önce salonlarda bulunan görevlilere verilerek çalıştığı denenmelidir.